Jaapani noad teevad juba mitmeid aastaid kõikjal maailmas oma võidukäiku. Hoolimata sellest, et kohati võib Jaapani kokanugade hind tunduda keskmisest kõrgem, armastavad neid kasutada nii amatöör- kui ka profikokad. Põhjuseid selleks on päris mitmeid.
Jaapani noad on maailma teravaimad
Nüri nuga võib iga toiduvalmistamise muuta ebameeldivaks kohustuseks. Oma nüriduses teeb see kõik lõiketööd aeganõudvaks, vaevaliseks ning kõigele lisaks pigem lõhub, kui lõikab toiduaineid. Seevastu terav nuga võib esmapilgul tüütunagi näivad hakkimistööd muuta nauditavaks igale toiduvalmistajale.
Jaapani nuge peetakse õigustatult maailma teravaimateks. Hästi hooldatud Jaapani kööginuga suudab näiteks tomatist läbi lõigata seda isegi vaid kergelt riivates. Loomulikult, sarnaselt kõikidele muudele nugadele maailmas muutuvad kasutamisel nürimaks ka Jaapani lõikeriistad, kuid regulaarne ja korrektne hooldus tagab, et noad säilitavad oma lõikeomadused ning nii jäävad need kokanoad sinu lemmik köögitarvikuteks pikaks ajaks. Profikokkade jaoks on noa stabiilne hooldus elementaarne, ka iga hobikokk peaks teadma, et ilma hoolitsuseta ei püsi terav maailma teravaimgi nuga.
Jaapani noad on kerged ja neid on lihtne käsitseda
Ilmselt iga noapood reklaamibki oma noavaliku puhul esimese asjana just nugade teravust, sest fakt on, et noa teravus on toidu hakkimisel-lõikumisel see kõige olulisem näitaja. Lisaks teravusele on Jaapani kokanoad aga imelised ka seetõttu, et need on kerged ja hästi käsitsetavad.
Jaapani kokanugade käsitsemismugavus tuleneb nende disainist ja nugade valmistamiseks kasutatud terase tüübist. Tulemuseks on kergekaaluline, aga samas üliterav nuga, mis muudab iga lõiketöö hõlpsamaks. Jaapani noad on loodud mõeldes kokkadele, kes veedavad köögis tunde. Ja kerget ning hästi balansseeritud teravat nuga on mõnus käes hoida isegi pikka aega lõikelaua taga seistes. Need noa omadused kiirendavad oluliselt toiduvalmistamise protsessi ja tagavad täpsuse.
Jaapani noad on valmistatud kvaliteetsest terasest
Traditsiooniliselt valmistatakse Jaapani kokanugade tera terasest. Jaapani nugade terasele on lisaks iseloomulik aga ka see, et süsinikusisaldus terases on kõrgem kui lääne nugadel. Just tänu kõrgemale süsinikusisaldusele on Jaapani nugade tera kõvem ja vastupidavam.
Tera süsinikusisaldus on ka üks olulisi noa hinnataseme mõjutajaid: ainuüksi terase kvaliteet ja töötlus võib olla põhjuseks, miks mõni Jaapani nuga on teisest kordades kallim.
Igal Jaapani noal on oma otstarve
Jaapani noad oma mitmekesise disainivaliku ning suurusega on mõeldud erinevateks otstarveteks. Iga Jaapani nuga on loodud kindla eesmärgiga ning neid kasutatakse vastavalt sellele, näiteks kala lõikamiseks on Deba nuga, köögiviljade jaoks sobib ideaalselt Nakiri.
Samuti on Jaapani kokanugade hulgas ka universaalseteks lõiketöödeks mõeldud noad. Kui koduköögis iga toiduaine jaoks sageli erinevaid nuge ei kasutata (kuigi võiks), siis universaalne kööginuga on koduköögis asendamatu abimees: sellega on kerge hakkida köögivilju, aga samuti sobib see ka liha ja kala lõikamiseks. Jaapani universaalsetest kokanugadest on ideaalsed valikud näiteks Santoku või Gyuto nuga. Neid nuge saab osta näiteks Sharpy e-poest.
Jaapani noad pakuvad silmailu
Igas köögis tõmbavad Jaapani noad koheselt tähelepanu. Igaüks tunneb kiusatust see kätte võtta ja lähemalt uurida. Need noad pole pelgalt funktsionaalsed tööriistad, vaid ka omamoodi kunstiteosed.
Kas teadsid, et mustrid ja kujundid noa teral ei ole mitte ainult dekoratiivsed, vaid kannavad sageli ka kultuurilist tähendust? Iga käsitööline paneb oma noa sisse pisut enda päritolu ja traditsiooni ning see väike aga oluline detail muudab Jaapani noad tõeliselt ainulaadseks!